пʼятниця, 15 січня 2021 р.

6 клас. Координатна пряма.

 Тема. Координатна пряма.

Доброго дня, шановні учениці та учні! Пам'ятаєте, в 5 класі ви ознайомилися з поняттям "шкала"? Що називається шкалою? Шкалою називається система поділок з відповідними числами, розташованими на координатному промені. Як нам відомо, промінь має початок, але не має кінця. Тому у 5 класі ми розглядали промені з початком у точці нуль та відкладали поділки з відповідними числами праворуч від точки нуль.

На попередньому уроці ми розглянули числа, які називаються від'ємними. Від'ємні числа також  можемо зобразити на шкалі, яка тепер буде називатися не координатним променем, а координатною прямою. Бо від'ємні числа, як і додатні, не  закінчуються. Тому і застосовується пряма, яка не має, а ні початку, а ні кінця.
Слід зауважити, що число нуль на координатній прямій ділить її на дві частини - ліву і праву. У лівій частині координатної прямої знаходяться від'ємні числа, а у правій частині - додатні.
Для того, щоб почати розв'язувати вправи з сьогоднішньої теми потрібно також згадати що називається одиничним відрізком.

Робота з підручником. Прочитайте параграф №34.

№862.
1) Якщо точка М знаходиться праворуч від початку відліку на відстані 2 одиничних відрізки, то вона має координату М(2). Читається: "точка М з координатою 2";
2) Якщо точка М знаходиться ліворуч від початку відліку на відстані 7 одиничних відрізків, то вона має координату М(-7).

№864.
На малюнку 66 зображені такі координати точок:
А(1), С(3), L(-1), K(-2), P(-4).

Домашнє завдання.
Прочитати параграф №34. Записати у зошит означення: "Координатна пряма", "Одиничний відрізок".
Виконати №863, №865, №873.

Дякую за увагу! Будьте здорові, до побачення!


Немає коментарів:

Дописати коментар