середа, 13 січня 2021 р.

6 клас. Поняття про від'ємні числа.

 Тема. Поняття про від'ємні числа.

-Доброго ранку, шановні шестикласники! До сьогоднішнього уроку нам було відомо про числа, які називаються натуральними, а також про звичайні та десяткові дроби. Ми часто розв'язували задачі із застосуванням арифметичних дій над натуральними та дробовими числами і у вашому класі є учні та учениці, які спроможні розв'язувати доволі складні задачі, наприклад таку:

Але часто ми замислюємося над тим як розв'язати задачу, якщо у ній зустрічається, наприклад, така арифметична дія: 4 - 7. У деяких учнів складається враження, що в цьому прикладі помилка і він повинен виглядати так: 7 - 4. Але ж ні, у прикладі потрібно від чотирьох відняти сім, а не навпаки! Навіть віднімаючи від числа чотири число сім, ми можемо отримати правильну відповідь: 4 - 7 = -3. Ми отримали число, яке читається "мінус три" та називається від'ємним.
Число називається від'ємним, якщо воно менше від нуля. 
І справді ми знаємо, що усі натуральні числа більші за число нуль, але не замислювалися над тим, чи існують числа менші за число нуль!? Так, існують. Такі числа називаються від'ємними. Подивіться, будь-ласка, на термометр, який визначає температуру повітря. На шкалі зображені числа -1 (мінус один), -2 (мінус два), -3 (мінус три), -4 (мінус чотири), -5, -6, -7, -8, -9 тощо. Коли ртуть в термометрі показує на будь-яке від'ємне число, то люди кажуть, що на вулиці мороз. Усім відомо, що вода починає замерзати при температурі нуль градусів. Отже, якщо на вулиці нам зустрінеться крига, то температура повітря нижче нуля градусів.
Нам відомо, що, наприклад, число 4 більше за число 2. Як ви думаєте, число -4 більше за число -2? Чому?

Домашнє завдання.
Прочитати параграф №33.
Виконати вправи: №843(письмово), №845, №851, №857.

Дякую за увагу! До побачення!





2 коментарі: