понеділок, 14 лютого 2022 р.

7 клас. Сума й різниця кубів двох виразів.

 Тема. Сума й різниця кубів двох виразів.

Мета. Закріпити вміння перетворювати многочлен у квадрат суми або різниці двох виразів. Розглянути формули скороченого множення "Сума й різниця кубів двох виразів". Вивчити ці формули та навчитися їх застосовувати під час розв'язування вправ. Формувати логічне мислення; розвивати старанність; виховувати бажання розв'язувати вправи.

-Доброго дня, шановні учні та учениці! Сьогодні ми розглянемо формули суми й різниці кубів двох виразів. Матеріалу на цю тему дуже багато. Тому, ви можете користуватися, як підручником, так і Інтернетом. У підручнику потрібно прочитати параграф 18. Також можна знайти інформацію за даною темою у пошуковій системі Google та в YouTube. Достатньо набрати ключові слова, наприклад, "Сума й різниця кубів двох виразів, 7 клас" та натиснути Enter і ви матимете багато матеріалу для опрацювання сьогоднішньої теми. 

Відкрийте, будь-ласка, свої робочі зошити, запишіть тему заняття. 

Для закріплення попередньої теми виконаємо №646. Доведіть, що вираз х²-6х+10 набуває додатних значень при всіх значеннях х. Укажіть, якого найменшого значення набуває цей вираз і при якому значенні х.

Оскільки ми маємо справу з темою "Перетворення многочлена у квадрат суми або різниці двох виразів", то потрібно перетворити вираз х²-6х+10 у квадрат різниці двох виразів! Але ми бачимо, що потрібно розкласти вираз х²-6х+10 на х²-6х+9+1. Тепер ми зможемо записати вираз у вигляді квадрата різниці:

х²-6х+9+1 = х²-6х+3²+1 = х² - 2 × 3 × х + 3² + 1 = (х-3)² + 1.

Вираз (х-3)² завжди набуватиме додатних значень, оскільки, і від'ємне, і додатне число у квадраті дають нам додатне число. Але вираз (х-3)² може дорівнювати 0, якщо х=3. Тому, вираз (х-3)² + 1 завжди набуває додатних значень при будь-яких значеннях х. Найменше значення вираз набуває при х=3. Тоді (3-3)² + 1 = 1.

Запишіть у свої зошити наступні дві формули та запам'ятайте їх:


Виконаємо разом №683.
Розкладіть на множники:
Домашнє завдання.
Опрацювати параграф 18. Вивчити формули суми й різниці кубів двох виразів.
Виконати №678; 680.

Дякую за увагу!




Немає коментарів:

Дописати коментар