неділя, 11 жовтня 2020 р.

9 клас. Математичні залежності (факультатив).

 Для чого потрібні рівняння.

Коли ми шукаємо невідоме число у вигляді змінних "х"(ікс), "у"(ігрик), "z"(зет) та інших буквених позначень, ми виконуємо математичні дії, які називаються процесами. У рівнянні можуть бути подані два числа у вигляді невідомих змінних. Їх математична взаємодія призводить до утворення третього і єдиного числа, залежного від взаємодії двох невідомих змінних. Цей процес називається математичною залежністю. Коли відбувається процес або явище, а хоча б одна з невідомих змінних постійно змінює число, то утворюється третє число, постійно відмінне від попереднього, яке є єдиним математично залежним від двох невідомих змінних. Наприклад, температура повітря була -5, а при взаємодії з часом, стала +2 через п'ять годин. Утворилося третє число, що характеризує швидкість зміни температури повітря за деякий час. Приблизно кожні сорок три хвилини температура змінюється на один градус тепла. 

Що таке функція.

Процес, в якому за двома невідомими змінними знаходиться третя невідома змінна, що відповідає єдиному значенню, називається функцією. Функцій існує багато, тому що багато чисел можуть бути подані у вигляді невідомих змінних і з ними можна виконати багато математичних дій, що є процесами. Щоб контролювати функцію, потрібно знати як контролювати процес. Функції бувають різних складностей, процес яких може складатися з багатьох чисел, поданих у вигляді невідомих змінних. Наприклад, в 5 класі 30 навчальних годин на тиждень, в 6 класі 31 н.г., в 7 - 32, в 8 - 33, в 9 -34, в 10 і 11 - по 35. Вчителів - предметників у школі 19 осіб. У класах два вчителя мають навантаження по 4 години, два - по 3. дев'ять - по 2, шість - по 1. По скільки предметів може викладатися у класах? Опрацювавши математичні процеси, зробивши обчислення, ми знайдемо єдині значення єдиним невідомим змінним, а також єдині значення навантаження вчителів. Контролюючи процес комбінування уроків і вчителів за різним навантаженням, можна контролювати функцію навчання. 

Поняття про аргумент функції та параметри аргументу.

Чим важче рівняння, тим складніша функція, яка може вимагати значних зусиль. Усі функції є математичними процесами, які потребують розв'язків. Функції мають графіки, на яких зображено залежність між двома числами, поданими у вигляді невідомих змінних. Графік функції ілюструє процес, який залежить від зміни чисел, поданих у вигляді невідомих змінних. Такі числа прийнято називати аргументами функціонального процесу. Якщо процес складено з аргументів, які не функціонують, то рівняння потребує іншого розв'язку. Наприклад, потрібно розплавити шматок сталевого матеріалу пристроєм, який нагрівається до семисот градусів за Цельсієм, а температура плавлення сталевого матеріалу дорівнює тисяча п'ятсот градусів за Цельсієм. Процес функціонування двох аргументів, пристрою з даними параметрами та  сталевого матеріалу з даними параметрами, не має розв'язку в залежності з часом (нагрівання - плавлення). Зато температура нагрівання пристрою влаштує температуру плавлення іншого матеріалу - алюмінію, який взаємодіє з температурою шістсот шістдесят один градус за Цельсієм. Такий процес є функціональним в залежності від часу (нагрівання - плавлення).

Домашнє завдання.

Наведи приклад функціонального процесу за допомогою рівняння та розв'яжи рівняння. Побудуй графік функції зміни температури в залежності від часу. Поясни математичну залежність двох будь-яких величин.

Електронна адреса для надсилання дистанційних робіт: dymytrow@ukr.net

Немає коментарів:

Дописати коментар